Υλικά (για 6 άτομα):
  • 6 καλαμάρια μεγάλα
  • 2 κολοκυθάκια
  • 1 μελιτζάνα φλάσκα
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 1 φλιτζανάκι καφέ μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 150 γρ φέτα (ή τυριά με χαμηλά λιπαρά)
  • 1 ποτήρι φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 ποτηράκι κρασί
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Πλένουμε τα λαχανικά και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα λαχανικά και μαγειρεύουμε για 5’. Σβήνουμε με το κρασί, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά. Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει το μίγμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε την τριμμένη φέτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Γεμίζουμε με το μίγμα τα καλαμάρια και κλείνουμε το καλαμάρι με οδοντογλυφίδα. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος και περιχύνουμε τα καλαμάρια με το μίγμα που περίσσεψε από την γέμιση. Προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι νερό, καλύπτουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 οC για 1 ώρα περίπου. Βγάζουμε την λαδόκολλα και ψήνουμε λίγο ακόμη, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα.

 

Κ α λ ή   Ό ρ ε ξ η !!