Υλικά (για 6 άτομα):
- 300 γρ ρεβίθια, μουσκεμένα για 8 ώρες
- 40 γρ κουκουνάρια
- 60 γρ παρμεζάνα τριμμένη
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος δυόσμος (ή άνηθος ή βασιλικός)
- ½ ξερό κρεμμύδι
- 1 σκελίδα σκόρδο
- Ελαιόλαδο (περίπου 5 κ.σ) , αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε τα ρεβίθια και 1 λίτρο νερό. Τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να λιώσουν. Προς το τέλος, ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το δυόσμο και το αλατοπίπερο και τα χτυπάμε 2-3 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια ρευστή σάλτσα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα ρεβίθια με το κουκουνάρι και την παρμεζάνα. Περιχύνουμε με την σάλτσα, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε στο ψυγείο για 15’. Η σαλάτα αυτή σερβίρετε κρύα.