

Τα τεστ Διατροφογενετικής αποτελούν ένα σύγχρονο, ισχυρό εργαλείο εξατομίκευσης των προγραμμάτων διατροφής. Οι γενετικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην προσωπική σας ανάλυση θα σας δώσουν βαθύτερη γνώση της προδιάθεσης και των αναγκών σας, ώστε να επιλέξετε το κατάλληλο πλάνο διατροφής και πρόγραμμα άσκησης για σας. Απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών (είτε χρειάζονται ρύθμιση σωματικού βάρους είτε όχι), σε αθλητές ή ασκούμενους, καθώς επίσης και σε παιδιά άνω των τριών ετών. Έχει, μάλιστα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε παιδιά και εφήβους γιατί μπορούμε να μάθουμε από πολύ νωρίς προδιαθέσεις και ιδιαίτερες ανάγκες και να κάνουμε τροποποιήσεις στη διατροφή τους εγκαίρως.
Τα τεστ έχουν συμβουλευτικό και προληπτικό χαρακτήρα. Βασιζόμενοι στα αποτελέσματα μπορούμε να προλάβουμε την εκδήλωση συγκεκριμένων νόσων, και διαταραχών που σχετίζονται με τη διατροφή καθώς και τραυματισμούς κατά την άσκηση παρεμβαίνοντας από νωρίς στη διατροφή αλλά και τον συνολικό τρόπο ζωής του ατόμου. Για παράδειγμα, αν βρεθεί ότι κάποιο άτομο έχει προδιάθεση για διαβήτη, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των υδατανθράκων που θα καταναλώνει, καθώς επίσης και στην καθημερινή φυσική του δραστηριότητα. Αντίστοιχα, εάν κάποιος αθλητής έχει «ευαισθησία» σε μυϊκούς τραυματισμούς, θα πρέπει να προσαρμόσει το προπονητικό του πρόγραμμα ώστε να μειώσει την πιθανότητα αυτή και να μεγιστοποιήσει την απόδοσή του. Έχουμε θα λέγαμε την δυνατότητα να προτείνουμε αλλαγές στον συνολικό τρόπο ζωής του ατόμου που μπορεί να είναι καθοριστικές προς την κατεύθυνση της βέλτιστης ατομικής υγείας και φυσικής κατάστασης.
Άλλη μία πληροφορία που μπορεί να μας δώσει μια τέτοιου είδους ανάλυση είναι η ατομική έμφυτη κλίση προς συγκεκριμένα αθλήματα. Για παράδειγμα, εάν ένα άτομο είναι γενετικά ευνοημένο ώστε να αποδίδει καλύτερα σε αθλήματα αντοχής, θα ήταν πολύ χρήσιμο να το γνωρίζει από μικρή ηλικία, ώστε να προπονηθεί εξ αρχής στο άθλημα το οποίο έχει «κλίση». Έτσι, η πιθανότητα να εξελιχθεί προπονητικά και να φτάσει στη μέγιστη δυνατή αθλητική απόδοση θα είναι πολύ μεγαλύτερη και η προπόνηση θα είναι περισσότερο στοχευμένη και βασισμένη στις ατομικές του ανάγκες.
Τέλος, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα τεστ Διατροφογενετικής ΔΕΝ είναι τεστ αλλεργίας ή δυσανεξίας και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποδείξουν τον αποκλεισμό τροφίμων από το διαιτολόγιό μας με σκοπό τη διαχείριση βάρους. Πρόκειται για γενετικά τεστ που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
Τα τεστ Διατροφογενετικής γίνονται με δείγματα σάλιου, με τη βοήθεια ειδικής αποστειρωμένης μπατονέτας. Στη συνέχεια, στέλνονται για ανάλυση σε ειδικά εργαστήρια, και τα αποτελέσματα τα λαμβάνουμε ως ένα πλήρες, εξειδικευμένο αρχείο, στο οποίο εξηγούνται όλα τα ευρήματα που σχετίζονται με τα αναλυθέντα γονίδια. Η αναλυτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται από την εκπαιδευμένη διαιτολόγο. Στη συνέχεια, κάνουμε τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφική παρεμβάση και συστήνονται αλλαγές του τρόπου ζωής όπως η εξέτασή σας θα υποδείξει, με απώτερο σκοπό την επίτευξη της βέλτιστης υγείας σας. Η εξέταση γίνεται μία φορά, καθώς τα γονίδια του κάθε ανθρώπου δεν μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της ζωής του.
ΤΕΣΤ ΔΙΑΤΡΟΦΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ-
- Τεστ Διατροφής:
Πρόκειται για γονιδιακό έλεγχο κατά τον οποίο διερευνάται το γενετικό προφίλ του ατόμου ως προς τη διαχείριση του σωματικού βάρους, το μεταβολισμό των διαφόρων συστατικών της τροφής και την καρδιομεταβολική υγεία. Πιο αναλυτικά, σχετικά με τη διαχείριση βάρους
βλέπουμε προδιάθεση για παχυσαρκία, ιδιαίτερς ανάγκες για υδατάνθρακες, λιπαρά και πρωτείνη, προτίμηση σε γλυκά, ανάγκη για σνακ καθώς και πληροφορίες για το βιολογικό μας ρολόι. Σχετικά με την καρδιομεταβολική υγεία εξετάζονται γονίδια που υποδεικνύουν τις προσωπικές μας ανάγκες και πως μας επηρεάζει η κατανάλωση των διαφόρων ειδών λιπαρών (κορεσμένα, ω-3, ω-6, τρανς). Τέλος, βλέπουμε και την ευαισθησία μας σε καφείνη, αλκοόλ, αλάτι, γλουτένη και λακτόζη. - Τεστ 3 σε 1
(τεστ Διατροφής+ γενετική ανάλυση για Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία +
γενετική ανάλυση για άθληση):
Σε αυτό το τεστ έχουμε επιπλέον πληροφορίες την απορρόφηση πολλών βιταμινών και ιχοστοιχείων καθώς και για την ικανότητα αποτοξίνωσης του οργανισμού και τις αντιοξειδωτικές ανάγκες του. Και η τελευταία ανάλυση αφορά το αθλητικό μας προφίλ (αντοχή, μυική δύναμη, αερόβια ικανότητα, ανάπτυξη μυικής μάζας, κίνητρο για άσκηση) και την προδιάθεση τραυματισμών (αντοχή στον πόνο, τραυματισμός τενόντων σε γόνατο και αγκώνα, τραυματισμός Αχίλλειου τένοντα, αποκατάσταση μετά την άσκηση)
Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι ανάγκες κάθε οργανισμού απαιτούν εξατομίκευση, ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν σε παρεμβάσεις σχετικές με την υγεία και την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα λογικό, δεδομένου ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι όμοιος με κάποιον άλλον, και επομένως κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μοναδικός.